Artikel: Kilootje te veel door tijdsgebrek; groot probleem voor carrièretijgers

Er zijn maar weinig ondernemende mensen met een kilootje te veel die echt tijd vrij maken voor het welzijn van het lichaam. Lange dagen worden gemaakt op het werk en na zo’n lange dag is er tijd voor ontspanning. Beweging is vaak niet waar de voorkeur naar uit gaat. En omdat er zo hard gewerkt is, is een beloning in de vorm van lekker eten en wellicht een drankje best op zijn plaats. Dat is een vaak gehoord argument.

Omdat de input van voedsel en de output van beweging niet meer in balans zijn, is het sommetje snel gemaakt en neemt het gewicht toe. Om lang te kunnen genieten van het ondernemende leven, is een fit en gebalanceerd lijf nodig; om energieker je werk uit te voeren EN om weg te blijven van allerlei ongemakken in de toekomst, om met volle energie elke dag weer te kunnen presteren EN te genieten van je privé-momenten.

Daar staat tegenover dat waarde van een fit lijf enorm kan zijn. Een fitte uitstraling komt over op je klanten, baas, collega’s, relaties en kan zeker terugkomen in je verdiensten en liefdesleven. Wat is eigenlijk de reden dat er weinig tijd vrijgemaakt wordt om goed voor het lichaam te zorgen?

Mijn stelling is dat veel ondernemende mensen zodanig opgaan in het werk dat ze de urgentie van een fit lichaam uit het oog verloren zijn. Het krijgt geen hoge prioriteit omdat andere zaken op dat moment meer aandacht vragen. Hier een aantal redenen van veelvoorkomende gebruiken waarmee ondernemende mensen geen tijd vrij maken om te zorgen een fit lichaam. En ik geef ideeën wat je wel zou kunnen doen.

  1. Je tijd volledig besteden aan je werk

Veel ondernemende mensen werken door tot het gaatje. Er is altijd te weinig tijd en als er tijd is dan kan deze tijd nuttig besteed worden aan nog meer werk. Beter is om tijd te blokkeren en deze in te plannen om een fit lijf te krijgen.

  1. Een fit lichaam niet belangrijk vinden

Veel ondernemende mensen zijn gericht op het werk en vinden een kilootje te zwaar niet zo erg. Dit is een veelvoorkomende cultuur onder carrièretijgers. Elke minuut kost geld, kan er verdiend worden en kunnen er successen worden behaald. Dat is een direct fijn gevoel en dus hoge prioriteit; een fit lijf komt op de tweede, derde of zelfs vierde plaats. Die keuze is niet geheel onlogisch. Je successen niet of onvoldoende halen, is geen fijne keuze.

Door een dergelijke cultuur houden ondernemende mensen met een kilootje meer hun extra kilo’s bij zich. Dat je meer successen in je leven gaat bereiken, meer verdiend is een gedachte om eens over na te denken.

  1. Je tijd bepalen op basis wat anderen doen

Ondernemende mensen zijn vaak enthousiaste mensen en laten zich verleiden tot een uitgebreide lunch, een hapje ergens eten, een biertje drinken of nog een extra uurtje op het werk doorhalen. Maar omdat anderen ook geen tijd nemen voor een fit lichaam, houdt zo iedereen geen tijd hiervoor over. Beter is om je te meten aan de mensen die tijd hiervoor vrij maken, en kijken wat er voor nodig is, om deze tijd ook te maken.

  1. Tijdverdrijf voor een fit lijf als ‘moeten’ zien in plaats van de waarde die je aan jezelf geeft

Veel ondernemende mensen die werken aan hun lichaam doen dat omdat het ‘moet’. Ze genieten er niet echt van. Als je aan je lichaam werkt omdat het ‘moet’, zal je niet snel je doelen behalen of zal je na het behalen van je doel snel terugvallen in je oude gewoontes. Veel slimmer is, om de waarde van een fit lijf oplevert, aan jezelf te verkopen.

‘Moeten’ betekent vaak dat discipline nodig is om je doel te bereiken. Dat kan even motiveren, maar zodra het doel behaald is of je met tegenslag te maken krijgt, zal discipline wegzakken en zal het doel niet bereikt worden. Pas als je weet dat een fit lijf jou gaat opleveren, zal je het kunnen volhouden.

  1. In een ‘wereld’ werken waar maar weinig tijd is om tijd te besteden aan je lijf

Mensen kunnen in een ‘wereld’ werken waarin zo veel tijd op het werk besteed (>80uur) wordt, dat er letterlijk geen tijd is voor een fit lijf te creëren en te onderhouden. Als je in zo’n wereld werkt, waar mensen net genoeg tijd hebben om te eten en te slapen (of zelfs net niet genoeg), zou je kunnen overwegen om je werkzaamheden te veranderen of zelfs ander werk te zoeken, zodat je gezondheid niet lijdt onder het werk. Aan het eind van je leven is dat het in de meeste gevallen niet waard geweest. Door te kiezen voor je gezondheid, kun je uiteindelijk toch nog steeds genieten van je werk, je inkomsten en je successen.

  1. Geen duidelijk voedings- en bewegingspatroon hebben

Veel ondernemende mensen met een kilootje te veel bereiken meestal niet het doel van een stabiel fit lichaam, omdat ze de levensstijl die daarbij hoort niet ‘gewoon’ vinden. Om echt een stabiel fit lichaam te krijgen en te houden, is het van belang je oude gewoontes overboord te gooien en bereid zijn om een nieuwe gewoonte aan te leren. Een manier om je levensstijl aan te passen, is te kijken hoe je dag in elkaar steekt in relatie met voeding en beweging. Het kan zijn dat je over het algemeen te veel eet of te weinig sport, maar het kan ook zijn dat er op momenten van de dag te ‘gezellig’ gegeten wordt.

Conclusie: Kilootje te veel door tijdsgebrek heeft niet zo zeer te maken met drukte van het werk, maar bovenal met de keuzes van jou zelf.

Door te leren hoe je tijdsgebrek kunt omzetten in voldoende tijd en aandacht om voor jouw gezonde lijf te zorgen en het uit te dagen, val je af en behaal jij een stabiel gezond gewicht. Dit komt ten goede van jou en uiteindelijk ook van je werk, je resultaten, inkomsten en plezier.

Mijn pleidooi is dus om snel tijd te maken en te werken aan een gezond lichaam, omdat je werk je lief is.

Heb je genoeg van die eeuwige strijd met overtollige kilo’s? Doe dan mee aan mijn 4 maandenprogramma KNOP OM BIJ OVERGEWICHT dat start op 2 maart 2015. Het programma leert je hoe je zonder dieet afvalt en met gemak op gewicht blijft. Wees er snel bij want er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar.

Kijk hier voor meer informatie over het 4 maandenprogramma

© 2015 Iris Disseldorp