Ervaringen

4 maandenprogramma KNOP OM BIJ OVERGEWICHT   school

Ik ben begonnen aan het 4 maandenprogramma omdat ik mijn gedrag beu was. Ik wilde meer controle hebben over het eten. Niet te veel eten, niet teveel snoepen. 5 kg wilde ik afvallen. Ooit was ik daar geweest, maar ik merkte dat ik steeds weer wat zwaarder werd. Mijn gewicht is nu stabiel. Ik ben meer gaan sporten en het blijkt dat spiermassa zwaarder is. Mijn succes is dat ik nu mijn zwakke momenten niet meer heb. Om 16u had ik altijd enorme trek en vond ik altijd wel iets lekkers. Daar ben ik vanaf en daar ben ik heel blij mee. Dat ongecontroleerd eten frustreerde mij het meest. Ik heb een ander voedingspatroon. Ik accepteer mezelf meer en meer. Ik houd me aan mijn plan en als het eens misgaat dan kan ik heel goed analyseren wat er fout ging. Daarop neem ik actie en gaat het de volgende keer beter.

Linda, 43 jaar

3 weken ben ik nu onderweg in het 4 maandenprogramma en eigenlijk vanaf de eerste trainingsdag gaat het me makkelijk af. Natuurlijk heb ik nog wel mijn momenten, maar dat is nu wel met 80% afgenomen. Ik ben veel onderweg en mijn verleidingen waren bij de benzinestations. Al dat snoep kon ik echt niet weerstaan. Ik ben in het verleden al een paar keer flink afgevallen, maar ik wil niet meer jojo-en. Na die eerste trainingsdag kijk ik heel anders tegen dat snoep in stations aan. Ik voel me sterk en ik weet wat ik wil. En dat is veel belangrijker dan dat snoep wat me niet beter maakt. Ook thuis is het gezelliger. Doordat ik eerst faalde, vond ik het niet fijn als mijn partner daar iets van zij. Nu kunnen we het delen en is hij een steun voor mij. Ik ben nu al een paar kilo kwijt.

Maartje, 34 jaar

Toen ik aan het 4 maandenprogramma begon wilde ik vooral leren om naar een andere manier (gewoonte) te gaan mbt eten, waarbij ik nog steeds kan genieten van lekker eten en ook gezond eet. Mijn grootste uitdaging was hoe ik alle verlokkingen kon weerstaan. Voorafgaand aan het programma liet ik me regelmatig verleiden, te veel en te zoet, in ieder geval ongezond te eten. Later had ik daar schuldgevoelens over. ‘Ik was fout bezig geweest’. Tegenwoordig eet ik beperkt ‘teveel’ of ‘ongezond’ en zelden neem ik zoete dingen. Ik let op wat ik eet, wat ik echt wel en echt niet wil eten. Ik kan nu de verlokkingen goed weerstaan en kies bewust voor als ik wat ongezonder eet; zodat ik achteraf nooit met een schuldgevoel zit, maar meer met een bewuste actie om op koers te blijven. Ik wil altijd de vrijheid voelen om te kiezen. Beperking zou echt erg voor mijzelf zijn. Ik ben nu 5,5 kg afgevallen. En dat is nog niet het einde! In vrijheid afvallen is mijn motto.

Monique, 46 jaar

In het verleden heb ik van alles geprobeerd om af te vallen, meerdere keren met succes. Echter ik verviel weer in mijn oude patroon. Waardoor het dus niet langdurend is geweest. Het was niet het afvallen wat het probleem is, maar meer de tijd erna. Hoe voorkom je dat je weer in je oude ritme vervalt. Dat is dus (tot nu toe) niet aangepakt geweest. Ik wil graag mijn kilo’s blijvend kwijt, zonder dat ik iedere keer in discussie hoef met mijzelf. Het was iedere dag een strijd met mijzelf. Ik wil beter in mijn vel te komen te zitten (letterlijk en figuurlijk), waardoor ik mijzelf weer verder kan ontwikkelen op andere zaken. Er ging veel energie uit naar de kwestie overgewicht. Ik ben blanco de training in gegaan. Met de verwachting dat ik wel veel van en/of over mijzelf zou moeten gaan vertellen. Tja.. dat is niet altijd leuk, zeker als het over dat ene heikele punt gaat. Maar de wil is er, dus dan moet je jezelf even over die drempen heen zetten. En met resultaat! Het gaat echt wel goed. Ik ben tevreden over mijzelf. Ik ben heel duidelijk tegen mijzelf, zoals mij dat is geleerd. Ik heb hier en daar wat reminders hangen met afspraken, die ik regelmatig lees en daar houd ik mij aan. Positieve energie, zin om er aan te beginnen. Het programma is gebaseerd op positiviteit. Nu ben ik best positief ingesteld, echter over de kwestie overtollige kilo’s naar mijzelf toe niet. Dit is nu veranderd, ik weet dat ik het kan veranderen en dat gaat ook gebeuren. Ik heb het programma als positief ervaren en zou het aan iedereen willen aanbevelen die het niet lukt om op gewicht te blijven. Het geeft je en positief gevoel, waardoor je zin krijgt om de strijd aan te gaan. Ik ben dankbaar dat ik de stap heb genomen. Iris luistert heel goed naar jou als persoon. Ze pikt gedurende de dag door allemaal voorbeelden uit die voor mij van toepassing zijn, waar je in de praktijk direct iets mee kan. Het was een leuke, gezellige, leerzame ervaring!

Madelein, 33 jaar

In het verleden ben ik behoorlijk afgevallen met de juiste mindset, daarna is mijn mindset afgezwakt en vond ik het niet makkelijk om de knop te vinden om terug te gaan naar eerder. En dat was dus ook het moment om de sessie te volgen. Ik wil die knop weer vinden en terug gaan naar de juiste mindset. Ik was heel erg sceptisch, want hoe kun je mij garanderen dat nu de knop wel ga vinden en dat ik de mindset vast ga houden voor de rest van mijn leven. Want ik wil wel graag het resultaat behouden wat ik na de training zou hebben behaald. En omdat het best een hele investering is, vind ik het ook belangrijk om enige zekerheid te hebben. Tijdens de sessie kreeg ik een aantal inzichten, echte eye-openeners, waardoor ik nu een heel duidelijk gevoel heb het op eigen kracht te kunnen realiseren. De wirwar van mijn burnout, mijn relatie, mijn puberende kinderen en mijn werk wordt steeds verder ontrafeld. Iris voelt goed aan via de telefoon. Ze noemt punten die mij raakten en die mijn ogen open hebben gezet.

Julia, 42 jaar

 

VIPdag ‘ 5 geheimen hoe je de voorraadkast met rust kunt laten’vip

 

Ik zat  in een vicieuze cirkel: ik wist heel goed wat ik moest doen om een gezond leven te leiden maar op een of andere manier lukte het me maar niet om uit mijn patroon te stappen.​ Ik ​​ken Iris al een tijd. We hebben een goede klik en ik vertrouwde dat Iris mij zou kunnen helpen.​ Nu heb ik een heel mooi inzicht verworven dat me heel anders heeft leren kijken naar mijn leefpatroon​, dat gaat veel verder dan rationele trucjes en techniekjes om gezond te leven, want die kende ik wel. Het gaat om wat ik écht nodig heb. Het gaat om een innerlijke motivatie voor gezond leven e

patrickwebn een innerlijke weerstand tegen ongezond leven. Iris heeft mij tijdens de VIPdag geholpen om zelf tot nieuwe inzichten, perspectieven en overtuigingen te komen.​​

Patrick van der Spank (consultant, 41 jaar)

 

Eerst liet ik eten, hapjes e.d. niet met rust. Met name als ik boos, verdrietig of verveeld was, vond ik het moeilijk om niet te eten. Door te eten voelde ik  even mijn emoties niet. Eten gaf me even rust. Daarnaast vond ik het moeilijk om op feestjes alle lekkers te weerstaan. Had vaak goed voornemens om niet teveel te snoepen, maar de voornemens liet ik al snel varen. Zo lang ik me kan herinneren kom ik aan en val ik af. Het trucje om af te vallen ken ik en snap ik, maar bij emoties verviel ik steeds weer in oude gewoontes. Ik wilde eens iets anders proberen. Ik heb nu een plan gemaakt. Ook zeg ik elke morgen tegen mezelf dat ik er mag zijn. Tijdens de VIPdag heb ik geleerd, dat ik wel wat liever voor mezelf mag zijn. Als ik een keer de fout in ga, is het voor mij goed om niet meteen op te staan en door te hollen. De pijn, de teleurstelling mag er zijn. Ik leer hiervan. Ik snap het verschil tussen voornemen en besluit. 

Els Cornelissen, (pastoor, 39 jaar)

 

 

Mijn situatie was eerst ten aanzien van het met rust laten van eten en hapjes, dat ik veel onachtzamer omging met de momenten van trek hebben in iets. Ik liep veel te vlug al naar de kast of kelder om iets lekkers te pakken.
De aanleiding om mee te doen was om hopelijk DE KNOP OM TE ZETTEN, daar beter mee om te leren gaan!
Ik ben nu meer bewust van wat ik eet, denk er meer over na. Mijn gezondheid is zo waardevol!
Het is een hele omschakeling. De map van de VIPdag helpt mij regelmatig.
De VIPdag heeft mij het vertrouwen gegeven, dat ik altijd weer kan opstarten en dat ik het wel kan!
Ik ben pro-actief, zodat ik een “aanval” voorkom of  trek in iets krijg.ellyweb
Ik ga er zelf voor. Ik ben minder afhankelijk wat een ander er van zal zeggen als ik een traktatie oversla.
Ik mag mezelf belonen en concentreren op andere positieve dingen.

Elly van der Vorst (kinderleidster, 62 jaar)

 

 

Het was een automatische gewoonte. S’ avonds na het eten bij een glaasje wijn hoort iets lekkers. Het hoorde bij het ‘complete plaatje’. Lekker bourgondisch leven. Ik ontbeet niet en nam de tijd niet voor de lunch. Het schoot erbij in. Om 14u kreeg ik zo’n hongergevoel dat ik greep naar produkten uit een tankstation of zelfs een hamburgertent. Ik had een heel ongezond eetpatroon.

Mijn gewicht had een maximun overschreden. Het ging de verkeerde kant op. Ik wilde deze VIPdagtraining aangrijpen om mijn levensstijl gezonder te maken. De positieve mindset kracht bij te zetten. Ik was eerst sceptisch ten opzichte van het trainingsprogramma.

Ik bouw nu tijd in voor ontbijt. Ik neem lunch mee en ook fruit. Ik zorg dat de koelkast gevuld is. Ik zorg voor tijd en rust rondom de lunch. Dat doe ik niet meer achter het bureau, maar samen met collega’s en als ik onderweg ben, bouw ik onderweg mijn moment in. S’avonds eet ik door deze aanpassingen normalere porties. Ik gun mijzelf het genieten van een glaasje wijn (zonder iets erbij).

De VIPdag heeft mij veel bewustwording opgeleverd. Ik weet nu waarom ik doe en wat ik doetomweb. Ik ben erg gemotiveerd na deze sessie om aan de slag te gaan. Ik heb mooie handvatten gekregen. Ik breng mijn energie op peil door rust te nemen. Het plaatje is compleet als ik geniet van een drankje. Ik weet nu waarvoor ik het doe, wat mijn hoger doel is. Dat geeft mij kracht, waardoor het meer vanzelf gaat.

Tom Klaassen (accountmanager, 37 jaar)

 

 

5 geheimen hoe je de voorraadkast met rust kan laten, daar wil ik weleens meer van weten! Ik ben iemand die best weet wat goede voeding is en dat sporten gezond is. Toch is er steeds een kilootje meer bij gekomen, tot op het punt dat ik geen vriendjes meer ben met de weegschaal. En die broek van vorige zomer waar ik prima in paste, zit ook niet meer lekker.

Door de voormeting van de VIP dag kwam ik erachter dat mijn slechte eetmomenten ’s avonds op de bank, op feestjes, in de weekenden en op vakantie zijn; te veel en te vet. Lekker snaaien, om het zo maar te zeggen. Niet handig omdat ik geregeld een feestje heb. Avonden en weekenden komen ook steeds terug.

Tijdens de VIP dag kwam ik erachter wat de trigger van mijn ‘snaaiaanvallen’ is. Iris liet mij de situaties ervaren door terug te gaan naar die momenten. Ik heb geleerd dat er een aantal redenen zijn, ofwel interne programma’s,  die ervoor zorgen dat ik snaai. Ik heb inzicht gekregen in wat mij tot nu toe belemmerd heeft om de voorraadkast met rust te laten. En het is heel waardevol om je daarvan bewust te zijn. Nu kan ik aan de slag om die lekkere hapjes op bepaalde momenten te weerstaan!

Bewustwording is mooi, maar ik wil ook resultaat! Iris heeft mij meegenomen en mij dingen latenmarielleweb zien die ik van mezelf misschien, onbewust wel wist, maar waar ik nooit actief iets mee gedaan heb. Ik heb mezelf beter leren kennen en kan de opgedane kennis en inzichten gebruiken bij het veranderen van mijn slechte eetgewoonten. En het mooie van deze dag was: ik ga ze ook gebruiken in andere gebieden in mijn leven!

Marielle van der Vorst (loopbaancoach, 32 jaar)

 

appeltje