Hoe je door nieuwsgierigheid kunt afvallen

DOOR Iris Disseldorp / Maandag, 12 januari 2015

nieuwsgierig1

Het overkomt iedereen die wilt afvallen; dat je iets nieuws wilt aanleren. Zeker als je ouder wordt, blijkt dat nog niet altijd makkelijk te zijn. Maar hoe kun je het leerproces makkelijker maken? Een van de beste en leukste elementen die je helpen met leren, is nieuwsgierigheid.

Nieuwsgierigheid helpt je met afvallen. Mijn klanten, die ik nieuwsgierigheid laat inzetten, staan open om te leren. Hierdoor behalen ze maximaal resultaat bij het afvalproces.

Wat is nieuwsgierigheid en waarom is dit zo’n onmisbaar element?

Nieuwsgierigheid is een natuurlijk onderzoekend gedrag dat voorkomt bij de mens en vele andere diersoorten, en is het emotionele aspect van levende wezens dat leidt tot verkenning, onderzoek, en leren. Tegenovergesteld aan nieuwsgierigheid is neofobie, ofwel angst voor alles wat nieuw of onbekend is.

Nieuwsgierigheid kun je altijd oproepen en heb je dus altijd bij je. Je staat open om te leren. Je krijgt een positief gevoel. Je zegt makkelijker ‘JA’ tegen iets wat je toch wel spannend vindt. Kijk maar hoe een kind leert. Kinderen ontdekken en leren doordat ze nieuwsgierig zijn.

Als je gaat afvallen ga je jezelf nieuw gedrag aanleren. Je komt jezelf tegen. Je gaat anders eten en bewegen. Je voelt je daardoor anders. Je voelt drang of weerstand opkomen. Dat voelt niet altijd fijn. Als je je niet fijn voelt gaan velen zich focussen op het vervelende gevoel, waardoor het afvallen iets negatiefs wordt en zeer waarschijnlijk uiteindelijk niet lukt.

Een paar tips hoe kun je nieuwsgierigheid inzetten om af te vallen.

  1. Laat je niet uit het veld slaan door drang naar bijvoorbeeld ‘lekkers’, maar onderzoek hoe je om kunt gaan met deze drang. Wat zijn mogelijkheden voor jou om er niet aan te denken? Wat zou je anders kunnen doen?
  2. Wees altijd een leerling (zoals een kind dat ook doet) en gedraag je daar ook na. Kijk om je heen. Hoe gaan anderen om met eten en bewegen?
  3. Roep het gevoel van ‘nieuwsgierig zijn’ op. Neem een ervaring voor ogen waarin je iets heel leuks aan het ontdekken was. Wat voelde je toen? Dit nieuwsgierigheidsgevoel kun je oproepen op de momenten wanneer je het nodig hebt (wanneer je bijvoorbeeld wilt leren om s ’avonds niet meer te snoepen).

Nieuwsgierigheid inzetten bij afvallen zal je zeker helpen om het afvallen positief te maken, vol te houden en uiteindelijk te laten slagen. Nieuwsgierigheid heb je in je, het geeft je een positief gevoel, en je kunt nieuwsgierigheid ook gebruiken op allerlei anderen gebieden waarin je wilt leren.

Wil je meer weten hoe je nieuwsgierigheid kunt inzetten om uiteindelijk af te vallen of ben je nieuwsgierig hoe je in 1 dag kunt leren om af te blijven van allerlei verleidingen? Doe dan mee aan de VIPdag ‘5 geheimen hoe je de voorraadkast met rust kunt laten’. Let op: Er geldt nu een zeer speciaal tarief voor maandag 26 januari en donderdag 5 februari.

Klik hier voor meer informatie en voor aanmelding voor de VIPdag‘5 geheimen hoe je de voorraadkast met rust kunt laten’ .

Wil je deze artikelen niet missen, meld je je dan hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang ze in je mailbox.

www.knopombijovergewicht.nl

© 2014 Iris Disseldorp